previous arrow
WEB_Cover_1
WEB_Cover_1
WEB_Cover_1
WEB_Cover_1
WEB_Cover_1
WEB_Cover_1
next arrow
DAAD JE KAŽDOROČNÝ FESTIVAL OSLAVUJÚCI ARCHITEKTÚRU, DIZAJN A UMENIE, TVORIVÉ BOHATSTVO, SOCIÁLNE DÔSLEDKY A SILU NA ZMENU. ZÁMEROM FESTIVALU DAAD JE VYTVORIŤ FORMÁT PRE POSILNENIE POZITÍVNEHO VNÍMANIA ARCHITEKTÚRY A DIZAJNU NA SLOVENSKU. FESTIVAL V PREZENTÁCIACH, PREDNÁŠKACH, VÝSTAVÁCH, SEMINÁROCH, WORKSHOPOCH A DISKUSIÁCH RIEŠI KĽÚČOVÉ OTÁZKY Z HĽADISKA ARCHITEKTÚRY A DIZAJNU.

DNI  ARCHITEKTÚRY A  DIZAJNU / DAYS OF ARCHITECTURE AND DESIGN
je festival založený architektmi Táňou Kollárovou a Števom Polakovičom v roku 2010 v Bratislave.
Je to jedinečné podujatie svojho druhu,
mapujúce a prezentujúce to nalepšie, čo sa v danej oblasti deje na domácej a zahraničnej scéne.
Festival sa koná každoročne posledný májový týždeň pod záštitou ministra kultúry SR, primátora mesta BA, starostu Starého mesta,
v tesnej spolupráci s VŠVU, FAD STU , SCD, SKA a SAS.

Pätnásť rokov. Príprav, propagácie, prehovárania a produkcie. Pätnásť rokov presviedčania seba a ostatných o potrebe vyvolania záujmu a pozornosti o profesiu, ktorá vytvára všetko prostredie okolo nás. Pätnásť rokov diskutovania, spojenia síl, druženia, učenia sa a porovnávania. Pohľadu do vnútra scény, inside. Pätnásť rokov a stále tá istá otázka.

Čo nové, zaujímavé ešte priniesť, ukázať? Čím zaujať? Čo z toho všetkého ešte vpustiť medzi nás? Tak sme sa rozhodli. Aj vďaka dnešnej situácii. Ukážeme to, čo považujeme za to najpodstatnejšie. Nádej. Nádej cez tvorbu tých mladších z nás. Odvahu vidieť veci po svojom. Takú, ktorá trvá v celom procese. Od začiatku do konca – od prvých škíc až po vydarené realizácie. Cez diškurz, kritiku, nutnosť obhájenia si svojej cesty až po výsledok. Raz lepší, raz výborný.
Pätnásty ročník festivalu tak počas svojich večerov predvedie to najlepšie z našej architektonickej reality cez mladé ateliéry. Bez rešpektu, strachu, mindrákov dnes spoluvytvárajú svieže povedomie o našej prítomnosti. Nevšedným videním sveta reflektujú prítomnosť. Súťažia, bojujú, nachádzajú zadania aj tam, kde ich my už nevidíme. Riešia každú drobnosť, ktorú už my starší nepovažujeme za dôležitú. Sú tu s nami. Čistí, neskazení realitou, pohotoví odpovedať na otázky po svojom, jazykom, ktorým sme my ostatní zabudli rozprávať. Lebo realita. Raz ako nové, svojbytné subjekty, raz ako súčasti zavedených značiek, raz ešte iba ako výrazné mená zo školských projektov. Sú tu, dávame im priestor, len ich necháme byť sebou a ukázať, v čom sú iní, svoji. To ostatné z festivalu už bude len ako bonus plus. Ďakujeme, tešíme sa na vás.

Na DAAD predošlých ročníkov účinkovali títo hostia:
Jaime HAYON /Španielsko/, Edouard FRANCOIS /Francúzsko/, Nasir MAZHAR /Veľká Británia/, Hanspeter OESTER /Švajčiarsko/, LAN architecture /Francúzsko/, ERIC JOURDAN / Francúzsko /, ECDM / Francúzsko /, Tanja BUIJS /Holandsko/, AMID CERO 9 /Španielsko/, FELD72 /Rakúsko/, Fabio NOVEMBRE /Taliansko /, OFCA /Slovensko/, SeArch /Holandsko/, Piet OUDOLF /Holandsko/, NICE architects /Slovensko/, Rudy RICCIOTTI /Francúzsko/, TOITO architekti /Slovensko/, Ivan REDI /Rakúsko/, Vladimír SITTA /Česko – Austrália/, GUTGUT / Slovensko/, Julie NAVARO /Veľká Británia/, Inka POLAKOVIČOVÁ /Slovensko/, Manuel AIRES MATEUS /Portugalsko/, Ivan MATUŠÍK /Slovensko/, Fedor BLAŠČÁK a Marek ADAMOV / Slovensko/, Jan de VYLDER /Belgicko/, POINT SUPREME /Grécko/, Maria BLAISSE /Holandsko/, zerozero /Slovensko/, Dirk SOMMERS /Belgicko/, Pezo Von ELLRICHSHAUSEN /Chile/, BEVK PEROVIČ /Slovinsko/, FALA ateliér /Portugalsko/, Eames DEMETRIOS /USA/, 51N4E /Belgicko/ THAM & VIDEGARD Arkitekter /Švédsko/, Alexandru OPRITA /Rumunsko/, DOSHI & LEVIEN / Veľká Británia/, Robert ROTH /Slovensko/, Miroslav CIPÁR /Slovensko/, Denisa KOLLAROVÁ / Slovensko/, Anna van LINGEN /Holandsko/, Stephane BEEL /Belgicko/, HARQUITECTES / Španielsko/, Alicja KNAST /Poľsko/, ELDING OSCARSON /Švédsko/, Carmelo BAGLIVO a Carlo PRATI /Taliansko/, Mária KRUKOVSKÁ, Štefánia KRUMLOVÁ, Milica MARCINKOVÁ, Viera MECKOVÁ, Oľga ONDREIČKOVÁ, Lýdia TITLOVÁ / Slovensko /, Martin RAJNIŠ /Česko/, Mehron KIRK /Veľká Británia/, PLUSMINUSARCHITECTS /Slovensko/, DEKLEVA GREGORIČ arhitekti / Slovinsko/, 2021 architekti /Slovensko/, Arno BRANDLHUBER /Nemecko/, Momoyo KAIJIMA / Japonsko/, Irma BOOM /Holandsko/, ADEPT /Dánsko/, Petra LANGEROVÁ /Slovensko & USA/, Jana CHYTILOVÁ a Rostislav ŠVÁCHA /Česko/, Tina SAABY /Dánsko/, BBGK architekci /Poľsko/, Iľja SKOČEK st., Iľja SKOČEK ml., Martin SKOČEK /Slovensko/, Cany ASH a Robert SAKULA, /Veľká Británi /, E2A architects /Švajčiarsko/, Xaveer De  GEYTER / Belgicko/, KKKD /Slovensko Česko/, TOPOTEK 1 /Nemecko/, SERGISON & BATES /Veľká Británia/, NL architects /Holandsko/, OFIS arhitekti /Slovinsko/, ASH SAKULA architects /Veľká Británia/, Beth GALI /Španielsko/, Francesca MOLTENI /Taliansko/,Martin KUSÝ a Pavol PAŇÁK / Slovensko/, Umberto NAPOLITANO /Francúzsko/, AWG /Rakúsko/, Robertneun M /Nemecko/, 6a architects /Veľká Británia/,  Christian KEREZ /Švajčiarsko/, Ted’ A arquitectes /Španielsko/,  MUOTO /Francúzsko/ a iní.

Profil – slávnostný večer s osobnosťami / ikonami slovenskej architektúry.

Autorské prezentácie architektov a dizajnérov, ktorí sú významnými aktérmi súčasnej európskej a svetovej scény. Podujatie je určené hlavne pre odbornú verejnosť, ale je tiež určené širšej verejnosti so záujmom o architektúru a dizajn.

Zmyslom CLUBOVKY je predstaviť výrazných tvorcov súčasnej svetovej architektúry a dizajnu – ľudí, ktorí žijú svoj bohatý život v absolútnej a permanentnej tvorivej búrke, túžbe a vášni…

Výstavný priestor spravovaný organizátormi DAAD za účelom usporiadania špeciálnych architektonických a dizajnových výstav a prezentácii vybraných vystavovateľov.

Výstavný priestor spravovaný organizátormi DAAD za účelom prezentácie tvorby slovenských architektov a dizajnérov. Náplňou Opendesignstudia je skúmanie nových prúdov slovenskej architektúry a dizajnu cez záverečné práce študentov FAD STU.

Výstavný priestor spravovaný organizátormi DAAD za účelom prehliadky a prezentácie aktuálnych developerských projektov. 

Prehliadka filmov o architektúre a dizajne. Podujatie je určené pre záujemcov o kvalitné filmy z oblasti architektúry, dizajnu a umenia.

Sprievodné podujatia, ktoré pútavou formou obohacujú hlavný program, ako workshopy, výstavy architektov a dizajnérov, prehliadka a predaj tvorby mladých dizajnérov, personifikácie verejného priestoru, fashion prehliadky, tvorivé dielne detí, prezentácie mladej hudobnej slovenskej scény, prezentácie tvorby študentov architektúry a dizajnu.